Чек-лист: як посилити своє емоційне вигорання

    


Пам'ятаєте чудові «Шкідливі поради» Григорія Остера? Університет Джонса Гопкінса користується схожим підходом і в одному зі своїх онлайн-курсів пропонує зручний чек-лист конкретних кроків, виконання яких допомагає в ослабленні власного ментального здоров'я і посиленні вигорання від роботи.


    Кроки такі:

    1. Будьте перфекціоністом, не визнавайте своїх досягнень.

    2. Ніколи не займайтеся спортом. Ніколи.

    3. Пам'ятайте, що стакан завжди наполовину порожній.

    4. Їжте стільки фастфуду, скільки зможете. І ніяких сніданків!

    5. У всіх своїх життєвих проблемах звинувачуйте батьків, недолік друзів, свого авторитарного, зневажливого і жадібного начальника або глобальну політичну змову... або когось іще.

    6. Приймайте на себе одного/одну відповідальність за все і за всіх. Якщо ви працюєте з людьми, нагадуйте собі, що зробити їх щасливими - це ваш обов'язок.

    7. Постарайтеся включитися в нескінченний процес спроб контролювати всіх оточуючих людей, всі робочі процеси, і особливо ті, які об'єктивно ви контролювати не можете. Важливо: намагайтеся відчувати чужий біль наче власний.

    8. Спіть як можна менше.

    9. Відчувайте себе винуватим, коли припиняєте працювати над проектом, коли йдете додому в кінці робочого дня, і т. д. Ніколи не беріть відпустку, а якщо вибору немає і доводиться відпочивати, повертайтеся до почуття провини.

    10. Виробіть кілька звичок: спати, поки не відчуєте голод; їсти, поки не втомитеся; приймати алкоголь, якщо потрібно розслабитися; використовувати каву, енергетики або інші стимулятори, щоб справлятися зі своїми задачами.


    Джерело: https://www.coursera.org/learn/psychological-first-aid/home/welcome

    Переклад і невелика адаптація мої 😌


    І звичайно, якщо «віддзеркалити» ці поради і побачити їх протилежності, то ви отримаєте якісні практичні рекомендації, що допомагають отримувати задоволення від своєї діяльності, і можливо, навіть зробити її ще успішніше.


    А коли самопідтримки недостатньо, завжди є можливість звернутися до професіонала, щоб вибрати стратегію вирішення саме вашої життєвої ситуації.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Вправа "Тепла ковдра". Техніка самозцілення

Толерантність і прийняття: як розвивати і для чого це потрібно

Важливі навички для емоційного здоров'я дитини